Kommenteeri

Kas eestlased on paksud magusate jookide tõttu? Ei!

22.06.2024
Naiivne on mõelda, et ainult magusa joogi maks parandaks eestlaste tervist.
Kui ümberringi valitseb kaos (püsiv majanduslangus, riigieelarves haigutav auk, järsult kukkunud rahvusvaheline konkurentsivõime), siis on inimlik klammerduda soovunelmate külge. Valitsus peaks aga suutma kainet meelt hoida, et mitte allakäigule suuremat hoogu anda. Seda aitab teha valdkonna spetsialistide ja huvigruppide kaasamine, dialoog ning nende argumenteeritud väidete kuulda võtmine.

Naiivne on arvata, et magusa joogi maks teeb ainult head

Poliitikutele on justkui kohatu meelde tuletada, et uute maksude rakendamine on kallis lõbu. Eriti kalliks läheb see siis, kui maksustamise võimalikke mõjusid pole põhjalikult analüüsitud ning ära on armutud enda loodud narratiivi, et magusa joogi maks võlub Eesti lapsed terveks. Etteruttavalt võib juba ära öelda, et magusa joogi maks üksi pole mingi võluvits. Pigem kasvab oht, et kallima joogi aseainena haaratakse hoopis suhkrusema ja rasvasema ampsu järele ning tulemus tervise edendamise rindel on vastupidine.

Planeeritava maksu alla läheksid eelnõu kohaselt koos karastusjookidega ka smuutid, maitseveed, mahlajoogid, spordijoogid, kaljad, magusainetega joogid jt. Magustatud jookide maksu kehtestamine paneks käima nõiaringi: hinnad tõusevad, inimesed peavad loobuma soovitud ostudest, tootjate müük väheneb ja areng stagneerub, mis omakorda mõjutab käivet ja riigile laekuvat maksutulu.

Kas Eesti inimeste tervis on oluline? Absoluutselt! Kas Eesti inimesed on rasvunud magusate jookide tõttu? Ei! Kõigile on selge, et rasvumise ja teiste tervisemurede lahendamine toimub üksnes mitme teguri koostoimel. Samuti on kõigile selge, et maksust loodetavat raha ei suunata tervist edendavate meetmete toetamiseks. Seega on äärmiselt silmakirjalik probleemi näilise lahendamise nimel välja suretada üks tööstusharu, mis loob töökohti, aitab majandust pinnal hoida ja toob riigikassasse tulu.

Aitäh, aga suhkrusisalduse vähendamist ajendab tööstus ja tarbijatrendid

Reformuleerimisega ehk toodete koostise muutmisega on Eesti toidu- ja joogitööstus tegelenud intensiivselt viimased 8 aastat ning seda omaalgatuslikult. Perioodil 2019-2024 vähendati jookide suhkrusisaldust 10-50% sõltuvalt kategooriast, ilma igasuguse maksustamiseta. Initsiatiivi on tagant tõuganud 2019. aastal sõlmitud tootjate hea tahte lepe, mille järgi tuleb toodetes lisatud suhkruid vähendada. Lisaks mängivad rolli ettevõtete endi jätkusuutlikkuse tegevuskavad.

See, et magusa joogi maks oleks motivaator ettevõtetele, ei ole seega põhjendatud. Eriti arvestades seda, et maksu alla on plaan lülitada ka kõik joogid, kus on kasutusel magusained (ehk suhkruvabad ja 0 kalori alternatiivid). Selline lüke on pigem karistus tootjatele, kes on järjepidevalt vähendanud toodetesse lisatud suhkruid ning toonud turule uusi väiksema suhkrusisalduse või magusainetega alternatiive.


Allikas: Eesti Päevaleht

Lisa kommentaar

Email again: