Heli Tammivuori: suhkrumaks pole Soomes rasvumist peatanud
On kahetsusväärne, et poliitikud õigustavad toidumakse järjest rohkem rahvatervise aspektiga, kuigi tegelik eesmärk on üksnes saada raha riigieelarvesse, tasalülitades sellega terve tööstussektori konkurentsivõimelisuse, kommenteerib magustatud jookide maksu Soome Toidu- ja Joogiliidu tööstuspoliitika osakonna juhatja Heli Tammivuori
"Karastusjookide maks kehtib Soomes 1940-ndatest aastatest. Maksu on
tõstetud kaks korda alates 2011. aastast ja selle tulemusel on
vähenenud ka maksustavate toodete tarbimine. Kuigi toodete tarbimine
on vähenenud, siis on tõsiasi, et Soome tarbijad ei ole läinud
kõhnemaks, sest joogid on asendatud lihtsalt teiste toodetega, mis
sisaldavad suhkruid.
Vaadates Soome kogemust, on väga vähetõenäoline, et Eestis plaanitav
magustatud jookidele kehtestatav maks parandab eestlaste
tervisenäitajaid. Kindel on aga see, et maks omab negatiivset mõju
Eesti karastusjookide tööstusele. Kui maks kehtestatakse ka
mahlatööstusele, siis väheneb ka nende konkurentsivõime. Soomes
kehtestatud maks on mõjutanud kogu Soome karastusjookide- ja
mahlatööstuse vähem konkurentsivõimeliseks.
Magustatud jookide maks suurendab kulusid ka valitsuse jaoks, sest
selle rakendamine ja kontrollimine nõuab lisaressursse Eesti tolli-
ja maksuametitelt. Arvestada tuleb ka sellega, et jookidele
kehtestatud maks mõjutab kogu toidusektorit. Toidu hinnad kauplustes
tõusevad, mõjutades eelkõige madalama sissetulekuga peresid.
Lõpetuseks, kuna oleme selle tee Soomes juba läbi käinud, soovitan
enne maksu rakendamist selle mõju nii rahvatervisele kui majandusele
läbi analüüsida ning panna paika konkreetsed mõõdikud, millega maksu
tulemuslikkust järjepidevalt mõõdetakse."